28 Nisan 2008 Pazartesi

Iron Man

IRON MAN
Bu sayfa Marvel’in çizgi roman kahramnı olan Tony Stark, Ironman(Demir Adam), Cobalt Man, Jameas Rhodes, Iron Knight (Demir Şövalye)olarak da bilinen Demir Adam hakkındadır.
Tony Stark Demir Adam’dır ve dünaynın en büyük şirketlerinden biri olan Stark Girişimlerinin genel müdürüdür. Güç kıyafeti giydiğinden dolayı Demir Adam adil bir şekilde dövüşmemektedir.
Başlangıç
Ailesi bir araba kazasında öldükten sonra Tony Stark’a eşi benzeri olmayan mega şirket Stark Endüstrileri miras kalmıştır.
Vietnam Savaşı sırasında Stark savaşın demirbaşlarından biri olmuş ve bir patlama sonucunda yaralanmıştır. Daha sonra Vietnamlı bir savaş tanrısı tarafından tutsak edilmiş ve ünlü bir fizikçi olan başka bir tutsakla birlikte ona silah yapmaya zorlanmışlardır.
Bombanın parçası Strakın kalbine iyiyce saplanmaya başlamıştır. O ve fizikçi Tony’i koruyacak demir bir elbise yapmışlardır. Fizikçi dikkati kendisine çekerek Stark’ın kaçabilmesine yardımcı olmuştur. Demir kıyafet içindeki Stark savaş tanrısı ve adamlarıyla kapışmış ve Demir Adam doğmuştur.
Amerika’ya geri döndüğünde Stark’ın zengin çapkın yaşantısı alkol bağımlılığına sebep vermiştir (belli bir süre için arkadaşı James “Rhodey” Rhodes bile kıyafetini kullanmıştır). Demir Adam İntikamcıların kurucularından biridir. Kimliğini bir sır olarak saklamıştır. Demir Adam’ın bir Stark çalışanı olduğu ve bodygard olarak hizmet ettiği düşünülmüştür.
Stark kimliğini, yavru bir köpeği hız yapan bir arabadan kurtarmaya çalışırken ortaya koymuştur. Daha sonra Devlet Başkanlık Sekreterliğinde sahip olduğu teknolojinin hükümet tarafından kullanılması için hizmet etmeye başlamıştır. Daha sonra Stark’ın Demir Adam’lıktan istifa ettiği ve başka birinin onun yerine geçeceği iddia edilmiştir. Bu doğru değildir.
Demir Adam kıyafetinin vücuduna entegre olmasına sebep olan aşırı virüse maruz kalmasıyla Demir Adam olarak Stark’ın yetenekleri bariz bir şekilde artmıştır. Şimdi kendisini daha güçlü kılan ve herhangi bir insan tepkimesi süresinden daha hızlı olan kıyafetiyle iletişim kurabilme yeteneğine sahiptir.
Stark Demir Adam olarak görevine devam etmiştir. Stark daha sonra Marvel Evreni’nde Sivil Savaş’a yol açan hükümetin Super İnsan Kayıt Alma Yasası’na destek vererek yeniden ortaya çıkmıştır. Stark kendisine bir suikast düzenlemeyi ayarladıktan sonra Super İnsan Kayıt Etme Yasası’na daha fazla destek almak için Demir Adam olarak ortaya çıkmıştır. Tony Stark, SHIELD’ın Yöneticisi olarak atanmıştır.
Güçleri
Tony Stark’ın aklı zırhını sabit bir şekilde geliştirebilmesine imkan vermiştir. Hayatını kurtarmak için kendisine aşırı dozda tekno-organik virüs enjekte etmiştir. Demir Adam kıyafetinin içi katmanları kemiklerinin boşluklarına yerleşmiştir. Artık kıyafetini beyniyle kontrol edebilmektedir. Ayrıca dünyadaki bütün uydular ve bilgisayarlar da dahil herhangi bir iletişim aracıyla uzaktan bağlantı kurabilmektedir. Stark ayrıca virüs yoluyla organları yeniden oluşturabilmektedir. Aşırı doz Stark’ın zırhıyla daha hızlı ve daha etkili arayüz oluşturmasına imkan vermektedir.
Zırhına yaptığı ısrarlı geliştirmeler nedeniyle Demir Adam’ın yetenekleri sabit bir şekilde değişmektedir. Genel anlamda zırhının yapısına bağlı olarak super güce sahiptir. Gücünün tam miktarı bilinmemektedir ancak en fazla 80 ton kaldırıp basabileceği görünmektedir.
Zırhı çok fazla zarar görmeye karşı dayanıklıdır. Tony Stark’ın zırhı titanyum gibi metal katmanları üzerindeki manyetik alanlarla geliştirilerek kristalleştirilmiş demir moleküllerinin sıralandığı bir kalıba sahiptir, bu da yüksek kalibreli kurşunları kolaylıkla dayanabilmesini sağlamaktadır. Zarar görmesine rağmen roketlere, torpillere ve benzeri şeylere karşı koyabilmektedir. Zırh ayrıca Demir Adam’ın yüksek hızda uçabilmesine imkan vermektedir. Zırhın ayağının altına yerleştirilmiş roket itici botlarla bir jet uçağının hızını aşabilmektedir.
Demir Adam’ın kıyafetinin güneş dönüştürücüleri, elektrikli piller ve beta parçacığı emilimini bir benzin kaynağı olarak kullanan bir jeneratör gibi birçok güç kaynağına sahiptir. Kıyafet ayrıca yakın enerji kaynaklarını dönüştürebilmektedir (ısı veya kinetik enerjiyi elektriğe çevirme veya elektrik enerjisini doğrudan pillere doldurabilme gibi)
Kıyafeti giyenin normal olarak hava almasını sağlayan delikleri olmasına rağmen sıkıca kapanıp kıyafetin pilotunun deniz altına veya uzaya gitmesine imkân vermektedir.
Stark yıllar geçtikçe kıyafeti bir hayli fazla silahla donatmış ve her seferinde kıyafeti daha da güçlendirmiştir. En çok kullanılan silahlar Demir Adam’ın avucundan ateşlediği püskürtme ışınlarıdır. Diğer silahlar göğsündeki tek sinyal veren projektör, yol boyunca kinetik enerjiyi toplayan titreşim sürgüleri, elektromanyetik bir sinyal jeneratörü ve enerji kalkanı, manyetik alanlar yaratan ve kullanan ultra-freonlar, ses patlayıcıları ve tuzak yaratan el yapımı bir jeneratördür.
Tony Stark ayrıca birden daha fazla zırh yaratmıştır. Sahibi olduğu diğer modeller derin denizlere dalmak, gizli iş yapmak, uzay yolculuğu yapmak için özel geliştirilmiş bir modellerdir. Kendi zırhını birkaç kez geliştirmiştir. Bir seferinde Thor’la karşılaştığında Yok Edici (Destroyer) modelinde bir zırh dizayn etmiş ve mistik bir güç kaynağı kullanmıştır.

Hiç yorum yok: